Brasla

Brasla ir 68 kilometrus gara upe ar kopējo kritumu 65 metri. Tās sākums ir netālu no Limbažiem Pociema apkārtnē, starp Katvaru un Rāķa ezeriem. Līdz Juglas ietekai Brasla ir mierīga līdzenuma upe. Augštecē tā plūst pa zemām, purvainām pļavām un tikai pie Straupes izveidojusies dziļāka leja, kurā parādās pirmie rūsganā smilšakmens atsegumi. Lejteces virzienā upes kritums palielinās, skatam atklājot aizvien vairāk iežu upes krastos.

Brasla ir ainaviski bagāta upe, un ir viena no klasiskajām Latvijas ūdenstūrisma upēm.
Kaut arī Braslai ir prāvs noteces baseins, sausās vasarās ūdens upē tomēr apsīkst un tūrismam vislabāk tā izmantojama pēc ilgstošām lietavām, kā arī pavasarī un rudenī. Standarta laivojamais posms ir no Straupes vai Plāča līdz Siguldai, taču augstā palu līmenī var sākt arī ievērojami augstāk, pat no Umurgas. Pie Plāča sākas Braslas klasiskais, vieglāk izbraucamais posms, brīvs no krāču valnīšiem, iespējamiem koku aizsprostiem un bebru radītājiem šķēršļiem.

3 km līdz Straupei Brasla līkumo caur Latvijas upēm raksturīgo krasta ainavu ar biezu lapukoku mežu. Tuvojoties Straupei mežs atkāpjas, dodot vietu šīs senās Hanzas pilsētas apbūvei. 400 m aiz Straupes tilta Braslas labajā krastā slejas dzirnavu ēka, aiz tās ir raksturīga platene. Neilgi pirms Vējiņu apmetnes un pazemes ezeru valstības parādās pirmie smilšakmens atsegumi, vietām upe kļūs ievērojami sekla, kas gan nemazina tās skaistumu. Būtiski ņemt vērā, ka augstā ūdenī Braslas HES – Gaujas posms var būt bīstams nepieredzējušiem laivotājiem. Tāpēc noteikti vajag izvērtēt spējas laivas vadīšanā un lūgt savam laivu nomas operatoram visu iespējamo informāciju par drošību, rīcību apgāšanās gadījumā un nomājamās laivas specifiskajām īpašībām. Ja laivotājs nav par sevi pārliecināts šim posmam iesaka nomāt piepūšamo laivu.

Lasīt tālāk... Aizvērt

Uzzini par jaunumiem pirmais!

Pieraksties jaunumu saņemšanai e-pastā un esi pirmais, kas uzzina par aktualitātēm un labākajiem piedāvājumiem.