Gaujas Nacionālais parks

Atklāj Gaujas Nacionālā parka valdzinājumu, kas atrodas pašā Cēsu novada sirdī! No līkumotās Gaujas līdz smailajām smilšakmens klintīm – ar gleznainajām takām un ainaviskiem apskates objektiem, parks aicina piedzīvojumu meklētājus! 

Gaujas Nacionālais parks ir patvērums gan dzīvniekiem, gan dabas mīļotājiem. Parks ir bagāts ar plašu pārgājienu taku tīklu, kas vijas cauri skaistiem mežiem, leknām pļavām un upes krasta pļavām. Piedzīvojumu meklētāji var doties gleznainos pārgājienos, lai atklātu ūdenskritumus, senas drupas un punktus, no kuriem paveras panorāmas skats uz apkārtējo ainavu. Ja vēlies ieskatīties pastaigu maršrutos Cēsu novadā, spied šeit.

Kā būtiskākā dabas vērtība Cēsu novada teritorijā minams ļoti daudzveidīgais dabisko, kā arī daļēji cilvēka darbības rezultātā tapušo biotopu komplekss. To veido Gaujas upe un tās paliene, senielejas nogāzes, mazo upīšu un strautiņu gravas, mežiem klātās teritorijas, kā arī tradicionāli apsaimniekotās un dabiskās pļavas. Kā paši vērtīgākie biotopi minami aizsargājamie nogāžu un gravu meži, smilšakmens atsegumi, sausās stepju pļavas, avoksnāji un vecupes. 

2023. gada 25. oktobrī Siguldā starptautiskā bioreģiona forumā Cēsu novads apliecināja savu gatavību rūpēties par Gaujas Nacionālo parku, parakstot labas gribas memorandu par Gaujas Nacionālo parku kā pirmo bioreģionu Latvijā. Tā ir apņemšanās kopīgiem spēkiem visos iesaistes līmeņos veidot dabai un klimatam draudzīgu, resursu taupīgu, dažādu sabiedrības grupu iekļaujošu un ekonomisko labklājību veicinošu vidi.

Vairāk par Gaujas Nacionālo parku uzzināsi šeit.

Cēsu novads pievelk!

Uzzini par jaunumiem pirmais!

Pieraksties jaunumu saņemšanai e-pastā un esi pirmais, kas uzzina par aktualitātēm un labākajiem piedāvājumiem.