Jaunrūjas, Jaunrūjas, Raiskuma pagasts, Cēsu novads, Latvija

Gunas un Jāņa Rukšānu stādu audzētava

“Jaunrūjās” saimnieko Guna un Jānis Rukšāni. Zemnieku saimniecība nodarbojas ar dekoratīvo ziemciešu, sīko sīpolpuķu, kā arī ūdensrožu audzēšanu. Puķu ziedēšanas periodā tiek rīkotas Atvērto durvju dienas un ekskursijas.

Jāņa Rukšāna lepnums – krokusi – siltumnīcā sāk ziedēt marta vidū. Viņam pieder pasaulē lielākā krokusu kolekcija, un par šo kultūru Jānis ir uzrakstījis divas grāmatas. “The world of crocuses” (2017) ir iepriekšējās “The crocuses” papildināts izdevums. Pēc krokusiem siltumnīcā sāk ziedēt muskares, scillas, erantes, tulpes, dekoratīvie sīpoli un citas sīkās sīpolpuķes. Katru gadu Jānis Rukšāns dodas ekspedīcijās, un par savu piedzīvoto un iegūto viņš ir sarakstījis grāmatu “Buried treasures”. Šajās ekspedīcijās viņš atklājis un vēlāk aprakstījis vairāk nekā 50 jaunas sīpolaugu sugas.

Maijā sāk ziedēt peoniju sugas, bet jūnijā viena pēc otras ver ziedus šķirnes, par kurām rūpējas Guna Rukšāne. Viņas pārziņā ir ap 250 peoniju varietātes. Vienlaikus ar peonijām zied Sibīrijas īrisi, bet jūlija vidū flokši (vairāki simti šķirņu un Gunas hibrīdi) un lilijas. Visu sezonu var skatīt daudzveidīgo hostu dārzu ar 250 šķirnēm un ūdensrožu ziedēšanu (70 šķirnes) gan dīķos gan baseinos. Par šo ziemciešu kolekciju rūpējas Guna Rukšāne. Savu pieredzi dārzkopībā viņa atainojusi četrās grāmatās – “Dārza maģija” (2013), “Flokši”(2017), “Dārza spēks”(2021) un “Hostas”(2024). Guna veido arī “Jaunrūju” apstādījumus un kopā ar Jāni lasa lekcijas interesentiem.

Katru gadu Rukšāni izdod jaunu katalogs, jo sortiments mainās. Pasūtījumi tiek izsūtīti pa pastu maija un septembra mēnešos. Pēc stādiem var ierasties arī paši pasūtītāji, iepriekš piezvanot.

Darba laiks nenormēts, lūgums zvanīt diennakts gaišajās stundās.

Lasīt tālāk... Aizvērt

Bezmaksas autostāvvieta

Atļauti mājdzīvnieki
Draudzīgs ģimenēm ar bērniem
Pieejams cilvēkiem ar invaliditāti

Uzzini par jaunumiem pirmais!

Pieraksties jaunumu saņemšanai e-pastā un esi pirmais, kas uzzina par aktualitātēm un labākajiem piedāvājumiem.